Teknik

Digital Fine Art - som betyder att man målar med hjälp av en dator har använts sedan 60-talet. I USA och Japan är denna metod att skapa konst på mycket mer utbredd än i Europa, men den är på väg med stormsteg även hit. Numera kan man hitta Digital Fine Art på de finaste museer och konsthallar runt om i världen.

Mina tavlor är utskrivna med en metod som heter Giclée Fine Art Print (franska; uttalas “schicklee”). Metoden föddes i USA och Frankrike med en blandning av den gamla traditionella inkjet-metoden och den senaste digitala tekniken. Giclée Fine Print är en vedertagen benämning på konstgrafiska bilder framställda med digital bläckstråleteknik. Endast produktioner gjorda med pigmenterat arkivbeständigt bläck samt på speciellt belagd målarduk-/grafik-/akvarellmedia är att betrakta som Giclée Fine Print.

Giclée-metoden är mycket mer komplicerad än inkjet. Skrivhuvudet har 7 680 munstycken (1 280 per färg) och klarar att skriva ut med hög upplösning. Det ger oöverträffad färgbeständighet och lysande, färgstarka bilder som ser lika bra ut som ett original. Resultatet blir reproduktioner i 6-färgstryck utskrivna på media med hög konstnärskvalité som canvasduk och akvarellpapper. Bläcket är UV-beständigt pigmentbläck som är blekningsfritt och arkivbeständighet i minst 70 år vilket betyder att inga synliga färgförändringar inträffar om bilden monteras och förvaras rätt.

Storformatsskrivaren jag använder är en Canon W6400 PG och bläcket är godkänt av SP (Sveriges Provnings och Forskningsinstitut i Borås). Jag använder oftast media från Hahnemühle att skriva ut på.

 
 
Samtliga illustrationer på denna webbplats är copyright-skyddade © 2003-2009